Znaleziony temat: plava zabka po jazere
Jak zrobić plavą żabkę po jeziorze?
Plava żabka po jeziorze to pyszne danie, które idealnie sprawdzi się na letnie spotkania ze znajomymi. Jest to prosta potrawa, która nie wymaga wielu składników ani skomplikowanych technik gotowania. Wystarczy kilka prostych kroków, aby przygotować smaczną plavą żabkę po jeziorze.
Przede wszystkim, będziemy potrzebować kilku podstawowych składników. Do przygotowania plavej żabki po jeziorze potrzebujemy: świeżych żabich ud, mąki, jajka, bułki tartej, soli, pieprzu, oleju roślinnego oraz świeżych ziół, takich jak natka pietruszki czy koperek.
Pierwszym krokiem jest przygotowanie żabich ud. Najlepiej jest kupić je już oczyszczone, jednak jeśli mamy dostęp tylko do żab z własnego połowu, musimy je najpierw oczyścić. Następnie, warto zamoczyć mięso żabie w mleku przez kilka godzin, aby pozbyć się ewentualnego nieprzyjemnego zapachu.
Po namoczeniu mięsa, możemy przystąpić do przygotowania panierki. W misce mieszamy mąkę, bułkę tartą, sól oraz pieprz. W drugiej misce roztrzepujemy jajka. Każdą żabią nogę obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w mieszance mąki i bułki tartej. Powtarzamy ten proces dla każdej nogi.
Gdy już mamy przygotowane panierki, możemy przystąpić do smażenia. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny. Kiedy olej jest odpowiednio rozgrzany, układamy na patelni żabie nogi i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Ważne jest, aby nie przesmażyć mięsa, aby pozostało ono soczyste w środku.
Po usmażeniu żabich nóg, możemy ułożyć je na talerzu i udekorować świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki czy koperek. Plava żabka po jeziorze jest gotowa do podania!
Ten prosty przepis na plavą żabkę po jeziorze jest idealny na letnie spotkania ze znajomymi. Możemy podać ją jako przekąskę lub główne danie, podając do niej sałatkę lub pieczywo. Smak tego dania z pewnością zachwyci wszystkich gości!
Warto pamiętać, że przed przygotowaniem plavej żabki po jeziorze
Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: plava zabka po jazere