żabka po francusku

Baza wiedzy

Znaleziony temat: żabka po francusku

Jak przygotować żabkę po francusku?

Żabka po francusku to wykwintne danie, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Choć może wydawać się trudne do przygotowania, z naszym poradnikiem z łatwością stworzysz to wyjątkowe danie we własnej kuchni. Oto kilka kroków, które pomogą Ci w przygotowaniu żabki po francusku.

Krok 1: Składniki
Przed rozpoczęciem przygotowań, upewnij się, że masz wszystkie niezbędne składniki. Będziesz potrzebować:
– 4-6 par żabich nóżek
– 2 łyżki masła
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 1 cebula, posiekana
– 1/2 szklanki białego wina
– 1/2 szklanki bulionu drobiowego
– 1/4 szklanki śmietany kremówki
– Sól i pieprz do smaku
– Natka pietruszki do dekoracji

Krok 2: Przygotowanie żabek
Przed przystąpieniem do gotowania, żabki należy dokładnie oczyścić. Jeśli kupiłeś żabki w sklepie, zazwyczaj są one już oczyszczone. W przypadku, gdy masz do czynienia z żabkami w całości, musisz je oczyścić samodzielnie. Usuń skórę i nadmiar tłuszczu, a następnie opłucz żabki pod bieżącą wodą.

Krok 3: Smażenie żabek
Na patelni rozgrzej masło i dodaj posiekany czosnek oraz cebulę. Smaż je na złoty kolor, a następnie dodaj żabki. Smaż żabki z każdej strony przez około 2-3 minuty, aż staną się złote i chrupiące. Przesuń żabki na talerz i przykryj folią aluminiową, aby utrzymać je w cieple.

Krok 4: Przygotowanie sosu
Do tej samej patelni, w której smażyłeś żabki, dodaj białe wino. Gotuj na średnim ogniu, aż wino zredukuje się o połowę. Następnie dodaj bulion drobiowy i gotuj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje nieco. Na koniec dodaj śmietanę kremówkę i gotuj jeszcze przez kilka minut. Dopraw sos solą i pieprzem według własnego smaku.

Krok 5: Podanie dania
Przełóż żabki z powrotem na patelnię i polej je przy

Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: żabka po francusku

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments